Veel gestelde vragen rondom paintballen

Veel gestelde vragen rondom paintballen

FAQ - Paintball

In deze blog helpen we je graag verder met jouw vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op met ons zodat wij je verder kunnen helpen. Op de volgende vragen wordt antwoord gegeven:

  1. Vanaf welke leeftijd mag je paintballen?
  2. Hoe groot moet de afmeting zijn van het speelveld?
  3. Hoeveel obstakels zouden we moeten oprichten? (op een open veld.)
  4. Hoeveel spelers is ideaal om tegen elkaar te spelen?
  5. Is het handig om reserve geweren bij te bestellen?
  6. Is de verf goed afwasbaar. Bijvoorbeeld van ruw hout?
  7. Hoeveel balletjes heb je nodig?
  8. Welke spelvormen zijn mogelijk?

Vanaf welke leeftijd mag je paintballen?

De Nederlandse wet geeft aan dat er met volwassen wapens (wapens op luchtdruk) geschoten mag worden vanaf 18 jaar. Voor kinderen hebben we kinderpaintball wapens. Dit werkt hetzelfde als een balletjespistool. De balletjes worden schoten met veerdruk.

Hoe groot moet de afmeting zijn van het speelveld?

Dat is afhankelijk van de hoeveelheid mensen en het soort wapens. Voor volwassenen is er een grote ruimte nodig en voor kinderen kan dit juist weer op een relatief klein terrein. Er zijn geen echte regels voor. Ons advies voor volwassenen is een veld van ongeveer 10 meter bij 40 meter. Voor kinderen zou 10 meter bij 15 meter al voldoende zijn. Het belangrijkste is dat er bij volwassen paintball minimaal 5 meter afstand gehouden kan worden van elkaar. Binnen 5 meter komen de balletjes namelijk te hard aan.

Hoeveel obstakels zouden we moeten oprichten? (op een open veld.)

Dat is natuurlijk helemaal in te delen naar wens. Het gevaar bij te veel obstakels is dat het spel te lang duurt en saai wordt. Bij te weinig juist dat de lol er snel af is en mensen te snel ‘af’ zijn.

Hoeveel spelers is ideaal om tegen elkaar te spelen?

Dat is heel verschillend. Als de plek groot genoeg is kan er makkelijk 15 tegen 15 gespeeld worden. Is de ruimte wat kleiner, dan zou je meer kunnen denken aan 8 tegen 8 of 10 tegen 10.

Is het handig om reserve geweren bij te bestellen?

Wij zorgen er altijd voor dat je reserve wapens mee krijgt. Die hoef je er dus extra te bestellen. Indien je met teams door wisselt, kan het wel handig zijn om extra sets te huren zodat teams niet op elkaar moeten wachten met het afgeven van het wapen.

Is de verf goed afwasbaar. Bijvoorbeeld van ruw hout?

De verf is biologisch afbreekbaar. Mogelijk kan het wel zo zijn dat op ruwhout er nog wat langer een ‘vet’ vlekje zit. Na verloop van tijd zou dit vanzelf moeten verdwijnen, als dat niet zo is kan je het achteraf altijd nog afspuiten met water.

Hoeveel balletjes heb je nodig?

Hoeveel balletjes iedereen verschiet is wisselend. Wanneer je erg aanvallend speelt zal je meer verbruiken dan wanneer je gecontroleerd en defensief speelt. Wij gaan er vanuit dat een persoon gemiddeld 400 balletjes per uur verbruikt. Voor kinderen is dit tussen 50 en 70 balletjes per uur.

Welke spelvormen zijn mogelijk?

Klik hier voor verschillende spelvarianten.